SE

PERSONLIGT BREV

Så skriver du ett bra personligt brev!

Att skriva ett bra personligt brev handlar om att fånga läsarens intresse för just dig. Här kan man vara lite mer personlig, berätta om vem du är, skriv gärna om intressen och hobbys. Håll gärna informationen kort och konkret så att rekryteraren vill kalla in dig till intervju.

Tänk på detta:

 

Identitet

- Det är viktigt att komma ihåg att din ansökan är vårt allra första möte med dig som arbetssökande, säger rekryteringsrådgivare Hege Liudalen Wold. Hon har jobbat i Toptemp i 6 år och har läst en hel del ansökningar. Det är viktigt att våga sälja in sig själv, menar hon. – Vi letar efter identitet. Vem är du som söker? Inte bara i form av kvalificerad kompetens, utan också i form av personlighet.

Personlighet är viktigt i förhållande till att hitta en riktigt bra match för både dig och företaget, något vi tar på största allvar säger Hege. Det finns inget facit på vem den rätta sökande är, eftersom en junior kan vara ett mer konkret val än en senior för vissa företag, på samma sätt som en utåtriktad person inte nödvändigtvis trumfar en introvert person. Det som är viktigt är hur du välger att lyfta fram rätt styrkor i förhållande till jobben du söker och att du uppstår som en ärlig och uppriktig person.

Du är garanterat helt grym och det måste din ansökan även vara. Om du inte skriftligen kan förmedla varför företaget ska välja just dig så hjälper det inte att du är grym på intervjuer.

Förutom att lyfta fram dina riktiga styrkor menar Hege att det är viktigt att du sätter dig in i företaget i förväg. -Du bör ha en medveten relation till vem du faktiskt vänder dig till när du skriver din ansökan, säger hon. -Lägg gärna tid på att läsa på om företaget du söker jobb hos, vad letar dem efter? Vilka behov ska du täcka? Fundera på hur du tänker dig att detta passar in på din profil och dina styrkor.

- Jag märker snabbt om ansökan är standardiserad eller om den arbetssökande har tagits sig tid till att skriva sin ansökan och anpassat den efter tjänsten och det är ofta en avgörande faktor för att om den sökande får fortsätta i processen eller inte.

Språk

Språk är a och o när det kommer till ansökningar. Hege menar att det är viktigt att förstå tonfallet som annonsen skrivits i.

- Använd alltid samma språk i ansökan som i utlysningstexten. Det visar att du har förstått vad vi är ute efter. Om annonsen är kreativ svarar du  kreativt, om tonen är mer formell så svarar du formellt. Det visar att du har förstått vad vi söker.


Ett annat hett tips från rekryteringsgurun Hege er att hålla texten lätt och ledig. Undvik onödiga utfyllnadsord, var konkret och precis så att det blir lätt att läsa igenom. Strunta i meningen att du var bananskalare för 5 år sedan som inte är relevant (och det är väldigt sällan relevant).
Upprepa inte dig själv och variera vilka ord du börjar dina meningar med. Texten ska inte vara för lång, så håll nere antalet sidor. Det optimala är om du kan hålla dig relevant på bara en sida. Det kräver såklart att du klarar att hålla innehållet skarpt, samtidigt som du kan lyfta fram dig själv på ett bra sätt.

Innehåll

När det kommer till vad du behöver framhäva är det självklart viktigt att svara på frågor om krav och kompetens i jobbtexten. Ge goda skäl till att din bakgrund passar bra till det de eftersöker till tjänsten. Backa upp dina påståenden med konkreta exempel, så att påståendena inte står som typiska fraser. Lyft gärna fram goda resultat från tidigare anställningar och vad du har gjort för att uppnå dessa. Läs igenom din text och se så att de viktigaste kvalifikationerna tydligt kommer fram och visa engagemang för tjänsten. Skriv aldrig något negativt om tidigare arbetsgivare, det kommer bara att ställa dig själv i ett dåligt ljus.

Vad säger ansökan om dig?

Vi kan inte säga det nog! Du måste vara tydlig med varför vi ska välja just dig. För om du själv inte vet varför vi ska välja dig, hur ska du då klara att kunna förmedla det till oss? Se jobbansökan som en kontaktannons, koppla på charmen!
Underskatta inte dig själv, fokusera på det du kan erbjuda och inte vad du inte kan. Vad kan DU bidra med i rollen, vem vill du vara i den sociala miljön?
Väck vårt intresse, vi ska få lust att ringa till dig och höra mer!
Och du…. Skriv ut ditt namn ordentligt, avslutar Hege med glimten i ögat ;)

Läs mer

Hur skriver du ett bra cv?

Det finns inget facit på hur ett CV ska se ut, men du bör ändå se till så att de mest väsentliga delarna såsom arbetslivserfarenhet, utbildning och personlig information finns med. Samtidigt är det viktigt att framhäva de små detaljerna som gör att ditt CV sticker ut i ansökningshögen.

Läs mer

Hur fixar man anställningsintervjun?

Du kommer garanterat känna den stickande känslan innan du går på en anställningsintervju. Med nerver i spänning och iver i pannan funderar du kanske på hur du ska bete dig i intervjun och exakt hur du ska ligga kvar i toppen av högen.

Läs mer