SE

HUR DU FÄR DITT DRÖMJOBB

Vad bör du tänka på innan du byter jobb?

Funderar du på om du kanske inte är på helt rätt spår i livet? Har du känt dig sugen på att byta bransch och göra något helt annat? Är du osäker på din framtid?

Då bör du göra en grundlig bedömning av dagsläget. Men innan du beger dig ut för att leta efter det perfekta jobbet, bör du först fråga dig själv; Är du säker på att du vill byta jobb och vad är det egentligen du har lust att göra?

Vi vet. Det kan vara en stor och svår fråga att svara på. Men försök att gå in i dig själv. Känn på de stora frågorna. Vad brinner du för? Vad intresserar dig? Vad engagerar dig? Svaren kan ge dig en uppfattning om vilken riktning du bör undersöka närmare.

Ok, så jag har kommit på vad jag vill... Vad nu?

När du har landat i vad det är du har lust att jobba med, är det viktigt att du ser efter en roll som passar dig och dina egenskaper. Med det menar vi inte nödvändigtvis vilka befattningar du har haft, eller vilka kurser du har gått. Det vi är intresserade av är vad du kan tillföra den tjänst som du önskar dig. Vad är du bra på? Vad är din så kallade x-faktor?

Vi tror nämligen att drömjobbet är ett jobb där du verkligen kan briljera och göra skillnad. Ett jobb där dina personliga intressen spelar en viktig roll.

Kanske jobbar du i butik idag, men är väldigt bra på gaming. Kan en karriär inom teknologi kan vara något för dig? Kanske jobbar du på ett kontor idag, men är stark som en oxe. Kan fysiska anställningar vara något för dig? Kanske jobbar du idag som projektledare inom finans, men är kreativ ut i fingerspetsarna. Kan det kanske vara spännande att byta från finans till reklam?

Med engagemang kommer de goda idéerna, och vi kan inte nog betona hur viktigt det är att du trivs personligen. För om du trivs med det du gör, så blir du snabbt också bra på det du jobbar med.

Var hittar jag det perfekta jobbet för mig?

Vi rekommenderar att du undersöker arbetsmarknaden och kollar på flera olika jobbsidor. Finn och NAV har ett antal utannonserade tjänster, men långt ifrån alla. Kolla med rekryterings- och bemanningsföretag (slumpmässig namedropping www.toptemp.no;), kolla direkt på hemsidorna till företag du beundrar eller fråga i ditt nätverk.

Om du är osäker på vad du ska söka efter kan du använda dina redan kartlagda egenskaper till att söka. Använd dina egna styrkor och kompetensområden i sökfälten, och begränsa dig inte till branscher eller positioner. Låt dina egenskaper vägleda dig i rätt riktning. Kanske öppnar sig möjligheter på helt andra arenor än du hade tänkt dig?

Tyvärr är det inte alltid så att du hittar ditt drömjobb under «lediga jobb». Det är ju tänkbart att möjligheterna redan finns på din befintliga arbetsplats. För att få reda på detta är det viktigt att du förmedlar dina önskemål och ambitioner till ledare på din arbetsplats. Fråga gärna din chef om du kan prata om utvecklingsmöjligheter och förklara varför du skulle vilja byta arbetsområde eller arbetsuppgifter.

Detsamma gäller tjänster som antingen inte är utlysta eller som ännu inte finns. Vi rekommenderar att du tar upp telefonen och ringer företag eller rekryteringsbyråer (#host Toptemp #host kremt) för att ta reda på vilka möjligheter som finns. Kanske har de drömjobbet ditt liggandes på sitt skrivbord?

I grund och botten handlar det om något så enkelt som att vara proaktiv. Vänta inte på chansen, TA chansen innan den går dig förbi!

Jag uppfyller inte kraven

Det är lätt att bli osäker när man läser kraven som beskrivs i anställningsannonserna. Är det någon idé att ansöka om man inte uppfyller kriterierna? Det tvivlar vi inte på, och ger dig därför ett högt rungande;
JA!

För det handlar inte bara om att uppfylla deras krav, utan om att visa upp vad man kan. Och vet du vad? Du kan faktiskt argumentera dig till en intervju, även om din profil inte är vad de letar efter.

Det viktiga är att du hittar din unika försäljningsvinkel och presenterar dig själv. Berätta vad du kan bidra med och hur ditt inträde i deras företag kan bidra till ökad omsättning, ökad synlighet eller bättre kontroll. För att uppnå detta är det viktigt att du har självinsikt och vet vilka dina styrkor är och hur du kan omvandla dessa till värderingar för företaget.

Kan du tillföra något de kanske själva inte har tänkt på, eller har du en fördel som andra sökande förmodligen inte har? Om svaret är ja, är det viktigt att du kan stödja påståendet med konkreta exempel, gärna med vad du har åstadkommit, vilket ansvarsområde du har haft eller annat som är relevant för tjänsten.

Inte minst är det viktigt att du gör research och insiktsarbete. Ta reda på vad din framtida arbetsgivare är intresserad av, vilka värderingar de har, hur kulturen är och hur du passar in i deras företagsprofil, både professionellt och socialt.

För det handlar i slutändan om att du, utan relevant bakgrund, måste argumentera ännu hårdare för att få jobbet. #nopressure

Hur kan jag övertyga dem?


Att få fram engagemang och drivkraft är en klar fördel när du skall argumentera för din nya karriär. Var medveten om ditt eget värde, och som nämnts ovan; vad du kan tillföra tjänsten du söker.

God presentationsförmåga, kurser och befattningar är positiva fördelar som du kan lyfta fram. Har du arbetat vid sidan av dina studier? Well done! Det visar att du klarar av att hantera flera saker samtidigt och jobbar hårt för att nå de mål du sätter upp. Har du arbetat i olika positioner? Kudos!

Det ger en indikation på att du är engagerad och socialt medveten. Har du varit i kontakt med eller arbetat via ett bemanningsföretag? Topp (temp) notch! Det visar att du är awesome.

Fundera på hur du kan sticka ut både i ansökningstexten och i intervjun, på ett bra sätt. Ta fram dina styrkor och visa dina professionella muskler. Men slappna av; du behöver inte dra fram superhjältedräkten ännu. Det räcker med att vara dig själv. True story!

Utöver det finns det tyvärr inget facit på hur du får ditt drömjobb. Det är inte för att det inte går att göra ett facit, utan för att alla är olika. (#newsflash #breakingnews) Men det är väl det som är bra? Om du ska kunna sticka ut måste det onekligen bero på att DU är unik.

Men tänk om de säger nej?
... Tänk om de säger ja?

Mer från jobbguiden

Läs mer

Hur skriver du ett bra cv?

Det finns inget facit på hur ett CV ska se ut, men du bör ändå se till så att de mest väsentliga delarna såsom arbetslivserfarenhet, utbildning och personlig information finns med. Samtidigt är det viktigt att framhäva de små detaljerna som gör att ditt CV sticker ut i ansökningshögen.

Läs mer

Så skriver du ett bra personligt brev!

Att skriva en bra ansökan handlar om att peka ut sina kvalifikationer, styrkor, yrkeskompetenser och personlighet. En ansökan fungerar ofta som en intresseväckare, så håll informationen precis och konkret. Det du egentligen vill är att väcka nyfikenheten hos mottagaren, så att hen vill ha in dig ...

Läs mer