SE

LÄR KÄNNA VÅR ELEKTRIKER

27. feb

En elektrikers dag på jobbet

Vad ska jag bli när jag blir stor? Frågade Tor sin pappa. Du har två val, svarade han. Du kan bli rörläggare eller elektriker. Rörläggare är inget för mig, tänkte Tor. Då får jag bli elektriker helt enkelt!

Och så blev det, 24 åringen från Gnesta strax utanför Stockholm har redan 5 års arbetserfarenhet i branschen och stortrivs med vardagen som elektriker.

El-kompetens är idag mycket eftertraktat på arbetsmarknaden. Den ger dig möjlighet att jobba inom byggnation, entreprenad, service, industri, fiber och solcellsanläggningar bland annat. Idag är el-kompetensen helt nödvändig för att vi skall kunna jobba mot en grönare framtid. En karriär som elektriker medför därför en stor arbetstrygghet med goda utsikter. Så det var inget dumt råd Tor fick av sin pappa den gången!

För att bli elektriker gick Tor El och energiprogrammet på Elteknikbranschens Gymnasium i Nyköping 2015–2018. En gymnasieskola som inkluderar lärlingstid, vilket innebär att man går ut med ETG-examen och får sitt yrkesbevis direkt. Han tog studenten fredagen den 16 juli och startade sitt jobb redan måndagen den 18 juli.

Ett tydligare bevis på eftertraktad kompetens är svårt att hitta!

Liten

Tor börjande sin karriär som montör och hamnade sedan på jobb via bemanning, vilket gav honom möjligheten att testa på olika delar av elektrikeryrket och utvecklas vidare. Han har bland annat fått dra kablar och kopplat El-centraler på sjukhus, hotell och i lägenheter. Han har också jobbat på installationsservice med kraft och högspänning, med stora kraftledningar upp till 40 000 volt. Som en man i sina bästa år har Tor också många fritidsintressen, bland annat innebandy, dataspel och slalom. Med en aktiv livsstil spelar förmånliga arbetstider en stor roll!

- Just nu jobbar jag på ett projekt hos Eltel genom Toptemp. Här jobbar jag långa dagar måndag till torsdag och får då långhelg varje vecka. En annan fördel är att vi får tillgång till egen bil att köra under arbetsveckan, även till och från jobbet. Vilket passar mig perfekt!

Tor började på Toptemp efter att han tidigare haft lite otur med ett projekt i Göteborg. Projektet lades ner bara 2 veckor efter uppstart och han var tvungen att finna en ny väg att gå. Den vägen gick till oss på Toptemp och sedan den 10 januari 2022 har vi med stor glädje haft denna energiska elektriker med i teamet, idag har han en tillsvidareanställning och lönevillkor som han är nöjd med.

- Jag kunde inte haft bättre chefer än de jag har på Toptemp. Det är huvudsakligen Karin och Matilda som jag har mest kontakt med och dom är riktiga stjärnor! Det är alltid lätt att pratas vid och vi har god kommunikation både om arbetsvardagen men också om vad jag tänker för mig själv i framtiden. 

And the feeling is mutual! 

- Tor är en trogen elektriker hos oss på Toptemp. Han är go o gla’ och möter en alltid med ett leende på läpparna. Vi har en bra kommunikation mellan varandra och han är alltid lätt att nå. Vi hoppas på ett gott samarbete med varandra fler år framöver, Tor är en självklar Toptempare! – Karin Hultberg, recruiting and staffing consulant Toptemp.

På sikt vill Tor utforska mer av elektrikeryrket och tänker bland annat att oljeplattformar skulle vara en spännande sida av branschen att testa på. 

Men hur ser egentligen en typisk arbetsdag ut för en elektriker som Tor?En typisk arbetsdag varierar stort beroende på vilken typ av projekt man jobbar på. Just nu, på Eltel beskriver Tor sin arbetsdag såhär:

- En helt typisk arbetsdag för mig startar med att planlägga vilka installationer jag ska till och vart de ligger. När jag sedan kommer till installationen ringer jag driftcentralen så att de kan stänga av strömmen. Därefter planerar jag hur jag skall utföra arbetet med kablar och kopplingar så att det går så smidigt som möjligt. Jag hänger upp mätarna, kopplar in strömtransformatorerna och utför alla steg där som behövs. Sedan går jag vidare till nästa installation. 

Hos oss på Toptemp är det alltid teamet som står i fokus.Den goda sammanhållningen och inställningen reflekteras i alla våra anställda och bidrar till att skapa goda relationer, något som Tor också fått uppleva.

- Jag har fått en väldigt bra kollega och kompis genom Toptemp, Philip, som jag snackar mycket i telefon med. Vi hjälper varandra och håller varandra sällskap, vilket är fint.

Är du nyfiken på möjligheterna som elektriker på Toptemp? Ta kontakt med oss så hittar vi den rätta vägen för dig!

Läs mer här.

 

Toptemp Sverige matilda.lindqvist@toptemp.no